top of page

Potje courage


Wat zoek jij? We zijn allemaal mensen en we zijn allemaal op zoek. Zoeken naar het opperste geluk, zoeken naar die carrière kans, zoeken naar hoe we betere mensen kunnen zijn. Het is een oneindige zoektocht waar we vaak geen rust in kunnen vinden. Onze maatschappij is vol. Vol van tips en trics hoe je het zou moeten doen. De influencers op sociale media tonen je hoe zij het doen en op de een of andere manier lijkt het alsof zij de heilige graal hebben gevonden. En de andere, worden alleen maar meer moe van het volgen die tips en dan weer een andere tip en dan weer een andere levenscoach die zegt hoe jij moet leven.

Toen ik ziek was heb ik me daar heel bewust ver van gehouden. Want ik heb ook duizenden tips gekregen over diëten, gelukkig zijn, positief in het leven te staan enz… Ik werd er doodmoe van, want het voelde niet de juiste weg voor mij. Ik heb mijn eigen weg gevolgd. Met de nodige hobbels en putten en soms een high en heel veel low, maar ik ben erdoor gegaan. Niemand kan mij vertellen hoe ik moet leven. Het is mijn leven en ik ga ervoor. Soms twijfel ik ook en dan laat ik me ook eens vangen door zo’n goed nieuws goeroe die me zegt wat ik moet doen. Meestal ben ik na een aantal dagen mega ontgoocheld, want behalve een vol hoofd dat nog meer twijfelt, heb ik er niets van bij geleerd. Of ja, misschien toch, dat ik die persoon niet meer moet volgen.

Niemand kan jou zeggen hoe jij je leven moet leiden. Niemand kan weten wat er allemaal gebeurt in je hoofd en eigenlijk kan niemand weten waar jij naar op zoek bent, want heel vaak weten we het zelf niet eens.

Toch kan dat “potje courage” zoals een vriendin me onlangs zei wel deugd doen. Het geeft je net dat duwtje in de rug dat je nodig hebt om weer een stap te zetten. Of om die stap te zetten waarvan je weet dat het je de juiste richting in duwt, maar waar je twijfelt. Dat “potje courage” dat je vooruit helpt. Het zijn tijdelijke oplossingen, maar we zijn er soms allemaal naar op zoek. Het blijft een oplossing buiten jou, maar het kan helpen. Ik heb ook soms zo’n ‘potje’ nodig. Maar dan zoek ik wel een potje dat me naar binnen duwt en me toont waar ik in godsnaam mee bezig ben. Heel confronterend en heel diepgaand, maar dat is het leven waar ik voor kies. Ik wil graag diep naar binnen gaan om dan dat diepe ook naar buiten te brengen in mijn leven.

コメント


bottom of page